donderdag 20 oktober 2016

Celstraf

Micha Kat voelde het al aan zijn water en heeft de vlucht genomen: Het Gerechtshof in Amsterdam legt hem een celstraf van zeven dagen op wegens bedreigingen aan het adres van Telegraaf journalist Bart Mos. Die komen bovenop de tien maanden die Kat in 2015 kreeg voor smaadschrift via zijn website en Twitter aan het adres van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

'De verdachte heeft zich meermalen schuldig gemaakt aan bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht. Met deze bedreigingen heeft hij bij het slachtoffer angst en een sterk gevoel van onbehagen veroorzaakt. Het hof rekent dit de verdachte aan', aldus het vonnis

Het nieuws werd zojuist gebracht door Kats grootste luis in de pels Chris Klomp, die er waarschijnlijk ook voor gezorgd heeft dat Kat voorlopig geen YouTube filmpjes meer mag plaatsen.

Intussen is Kat ook in zijn gastland Ierland in de problemen geraakt. Daar is een boze politieagent naar de High Court gestapt vanwege smaad. De kwestie dateert nog uit de tijd dat Kat een Ierse woning deelde met de Nederlandse Victoria die hem uiteindelijk op straat zette door zijn mobiel in te ruien voor haar huissleutels. Waarna Kat noodgedwongen in hostels verbleef.

Deze Victoria had een kortstondige affaire gehad met twee politie-agenten, van wie ze ook nog zwanger is geraakt. Kat besloot dat een van die agenten een seriële killer moest zijn met 'satanische connecties'.

Kat werd vorig jaar in verband met deze zaak al eens aangehouden wegens 'contempt of court', vrij vertaald: minachting van de rechtbank. Op een Engelstalige website genaamd Killingirishwomen had Kat aandacht voor deze kwestie willen vragen toen de zaak voor de rechter kwam. Maar de site moest op zwart, want in Ierland mogen er geen publicaties verschijnen die de jury kunnen beïnvloeden. Of deze civiele zaak nog consequenties krijgt voor Kat valt moeilijk in te schatten.

Uithuilen bij Kats oude kompaan Steve Brown, die altijd als eerste aan de telefoon hing als Kat weer zogenaamd onrecht was aangedaan, is er dit keer ook niet meer bij. De twee zijn zwaar gebrouilleerd. 'Complot-Held Kat dacht Steve Brown te kunnen afpersen en op te lichten voor 800 euro', meldt Brown op zijn site. 

Barracuda vult dit blog alleen nog aan met enkele actuele ontwikkelingen 
 

zaterdag 15 oktober 2016

Infiltratie

De Telegraaf heeft afgelopen week een artikel verwijderd met als strekking 'Mogelijk meer daders moord Vaatstra'. Kennelijk kwam de redactie tijdig tot de conclusie dat het onzin was. Bron was een artikel in het AD met als spannende kop 'Infiltratie-actie in gevangenis moordenaar Marianne Vaatstra'.

Het particuliere recherchebureau DBDB uit Leeuwarden heeft geruchten rond de moord op Marianne Vaatstra willen onderzoeken, en daarbij ook de vermeende rol van asielzoekers. En aangezien DBDB al van meet af aan contact had met superduperspeurders Dankbaar en Mauritz - wat onvermijdelijk weer eindigde in dikke ruzie - weet je al gelijk weer uit welke hoek de wind waait.

Een gedetineerde kreeg via zijn vrouw instructies om Jasper S. uit te horen, kennelijk in de hoop dat Jasper zijn betrokkenheid met de moord geheel zou ontkennen. Het resultaat van dat 'verhoor' is dat Jasper zou hebben verklaard 'medeplichtig' te zijn. Helaas werd de undercoveractie onderuit gehaald door J. Hans Mauritz die het verhaal al naar buiten bracht in de hoop dat hij daarmee bij Pauw of een ander prime time-programma zijn nog te verschijnen boekje over Vaatstra kon pluggen.

In welke context 'medeplichtig' precies is gebruikt is trouwens niet helder geworden. Dat Jasper S. zich niet volledig verantwoordelijk voelde voor de depressies van Vader (Bauke) Vaatstra en geen schadevergoeding wilde betalen was reeds bekend. Hoe dan ook, in het AD zou Jasper S. bij monde van zijn advocaat hebben verklaard dat hij 'niet in het Fries met anderen heeft gesproken en dat hij ook niet aan kaarten doet in de gevangenis'. Oftewel niks van die strekking zou hebben gezegd.

Let wel: als Jasper S. verklaart dat hij verantwoordelijk is voor de moord, geloven plotters hem niet. Dan is hij een patsy die vrijwillig in een cel is gaan zitten (plotters en logica). Maar zodra hij verklaart 'medeplichtig' te zijn, geloven plotters hem ineens wel, als het maar afwijkt van het officiële verhaal. 

Geen wonder dat opportunistische Mauritz dit verhaal ineens omarmd heeft, terwijl hij daarmee de strekking van zijn eigen complot - zogenaamd ondersteund door nimmer overlegde kluisverklaringen - volledig onderuit haalt. Maar als Hans boekjes kan verkopen, slaat hij als een blad om. En ook de motieven van DBDB lijken vooral van financiële aard te zijn: het bureau had namelijk een film willen maken.

Barracuda vult dit blog alleen nog aan met enkele actuele ontwikkelingen 

zondag 9 oktober 2016

Scoop

De berooide uitgever Hans Mauritz wist toen nog multimiljonair Wim Dankbaar een aantal jaren terug over te halen om het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra te publiceren.

De gevolgen zijn lezers van dit blog inmiddels ruimschoots bekend. Dankbaar heeft nooit een cent van de opbrengst gezien, raakte tonnen aan gerechtelijke procedures kwijt, kreeg ruzie met Mauritz over gelogen kluisverklaringen en het oorspronkelijke boek moest uit de roulatie worden gehaald.

Dankbaar publiceerde daarna zijn eigen boek en dat wilde Mauritz ook. Die laatste had echter weer eens geen cent om de drukker te betalen, dus werd het boek alvast aangekondigd bij Bol.com in de hoop dat er voldoende voorbestellingen zouden komen. Die kwamen er niet en dus schoof Mauritz de publicatie ongeveer iedere maand weer voor zich uit. En dat nu al twee jaar lang.

Onlangs besloot Mauritz het maar over een andere boeg te gooien. Als hij nou eens aan tafel kon schuiven bij tv programma Pauw met een geweldige megascoop dan zou het boekje wel verkopen. Maar Pauw hapte niet. Na twee maanden 'onderhandelen' was er blijkbaar nog geen resultaat. Wat Barracuda niet verbaast: wie naar J. Hans Mauritz googelt weet vanzelf wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Afgelopen weekend probeerde deed Mauritz Dankbaar daarom een megavoorstel: Wim mocht de scoop exclusief publiceren, maar dan moesten wel alle beledigingen aan zijn adres van diens site verdwijnen. Ook moest een 'symbolische schadevergoeding van 4K' worden betaald. Barracuda vermoedt dat dit het bedrag is waarmee Hans de eerste druk kan betalen. Dankbaar weigerde.

Sterker nog: die maaide het gras voor zijn voeten weg. Volgens Dankbaar is de scoop het verhaal dat Jasper S. - de inmiddels toch echt bewezen moordenaar van Marianne Vaatstra - tegen een medegevangene heeft gezegd dat hij geen schadevergoeding aan Bauke Vaatstra wilde betalen omdat hij slechts 'medeplichtig' is. Barracuda vermoedt dat als er als iets van klopt het woord 'medeplichtig' weer eens veel te letterlijk is genomen (medeplichtig aan depressies van Bauke?).

Zondagavond bracht Hans dan toch zijn scoop ('Explosief'), met een kop die weer van alles lijkt te suggereren, maar in de tekst op geen enkele manier hard wordt gemaakt. Reactie Dankbaar hier. Ondanks deze onthullingen wordt 'Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra, deel II' slechts uitgegeven 'indien landelijke media-aandacht verzekerd is' en Hans in een landelijk tv-programma zijn zegje mag doen.

Barracuda vult dit blog alleen nog aan met enkele actuele ontwikkelingen